46. Kékszalag

2014. július 10-12-én rendezik meg 46. alkalommal az idén 80 éves Balaton-kerülő vitorlásversenyt, a Kékszalag Audi Nagydíjat. A „Kékszalag” verseny a legnagyobb hagyománnyal rendelkező tókerülő vitorlásverseny a Balatonon.

A Kékszalag Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenye. A Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred közti (légvonalban) 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. A legtöbb, 623 induló hajó 2010-ben volt.

Sok más klasszikus hajó mellett az idei versenyen is rajthoz áll a „Balaton zászlóshajója”, az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, és a Balaton legöregebb vitorlása, a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehuss György csapatával.

Tavaly Litkey Farkas kerülte meg leggyorsabban a Balatont, az volt a tizenegyedik győzelme a Kékszalagon. Az idei versenyen egy- és többtestű hajók is indulhatnak. „Tavaly sem a miénk volt a leggyorsabb hajó, volt sok olyan része a versenynek, amikor nem az élen vitorláztunk. Egy nagyon jó képességű, szépen felkészített, nagy teljesítményű hajónk van, amelynek van sansza a győzelemre” – mondta Litkey Farkas.

„Kulturális, kulináris Kékszalagokat rendezünk Balatonfüreden, illetve Kékszalag-fotóverseny is lesz, úgyhogy sok érdekesség várja az ide látogatókat” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás szövetség főtitkára.

Balatonfüreden a Kékszalag ideje alatt kulturális és kulináris programok várják az érdeklődöket. Lesz Kékszala-fotóverseny és borfesztivál is, ahol „Csak olyan pincészetek állíthatnak ki borokat, akik a VinCE Magazinnál korábban elértek négycsillagos eredményt. Ez a minőségi szint párosul azzal az igényességgel, amelyet Balatonfüred képvisel” – mondta Németh Ágnes, a VinCE Balaton főszervezője.